GALA MUNTANYISME

En aquesta secció trobareu el lliurament d’insignies per part de la FBME en agraïment o reconeixement d’algunes tasques i llabors memorables de l’entorn muntenyenc. Aquests lliuraments, s’han realitzat en el 50è ANIVERSARI FBME i en la GALA MUNTANYISME 2022.

INSÍGNIES OR

A la Gala del 50è aniversari de la FBME, es va efectuar el lliurament de les insígnies d’or, a tots els expresidents de la FBME que han fet el recorregut per a què sigui possible arribar fins aquí. A continuació, adjuntam els reconeixements amb fotografies, llegenda i període de la seva carrera.

INSÍGNIES PLATA

TOLO VERD (MARXA NÒRDICA)

Al 2015 va assumir durant un any la presidència del Comité de Marxa Nordica de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, va contribuir a la integració com a esport de muntanya dins la federació, activitat saludable, marxa nòrdica competitiva, nordic walking…

JOPELA ÁLVAREZ

Les seves primeres passes com a muntanyenc són per Pics d’Europa. No serà fins el 1972, quan la seva família s’instal·la a Mallorca, que Jopela passi a engrandir la nòmina d’excursionistes que han esdevingut llegendes de l’esport d muntanya. Practicant de l’escala i del senderisme, aficionat als grans reptes, les seves grans fites són haver coronat cinc de le set muntanyes més altes de cada continent que integren projecte dels 7 cims: l’elbrús (europa), el kilimanjaro (àfrica), Taconcagua (américa del sud), el vinson (antàrtida) i la piràmide de Carstensz (oceania).

RUTH PLANELLS (ESCALADA)

Gran amant de l’escalada de dificultat, la competició i l’equipament, va assolir el màxim grau 8b+, a vista 7c+. Va ser campiona de Balears fins al 2012. Subcampiona d’Espanya en bloc i 3a d’Espanya en dificultat. Millor posició internacional 4a en bloc. A Balears, primera femenina en encadenar de 7c a 8b+. Primera cordada femenina junt amb Araceli Segarra en pujar en lliure al Naranjo de Bulnes al 1995. Equipadora de més de 50 vies de dificultat, tant a nivell Balear com a la península, així com també equipadora de competicions nacionals.

CARLOS RAIMUNDO

Gran impulsor de l’escalada esportiva i gran escalador des dels 16 anys amb diferents logros assumits, així com les SEIS PELAS. Va ser el primer escalador mallorquí que va encadenar tots els graus entre el 7a i 8b. Ha estat dues vegades campió de Balears i el primer mallorquí a la Copa d’Espanya. I molt més…

BIEL ORDINES

Persona de ferms principis i compromisos. La seva vida muntanyenca és plena de lluites i reivindicacions. Per la conservació dels espais naturals i per la defensa dels camins públics. Ha estat promotor de les jornades de neteja i de les marxes de regularitat del Grup Excursionista de Mallorca, organitzador dels Aplecs Excursionistes dels Països Catalans. Però per damunt de tot, durant 35 anys, ha estat l’ànima de la Travessa de la Serra, una iniciativa que durant els primers anys compta amb la participació de Xavier Socies i Gaspar Valero.

TOMEU RUBÍ I CATI LLADÓ

Més de 25 anys que pugen muntanyes i en els últims 15 anys com a cordada. Ascensió a dos cims verges a la vall del Djangart a Kirguizistan, activitat per la qual obtingueren l’any 2011 el premi a la millor activitat d’alpinisme extra europeu de la FEDME. A l’estiu de 2013 van escalar gran part de la ruta Myshialev al cim Sud del Ushba (4710), a Georgia. A l’estiu del 2019, anaren a la Vall de Khane a Pakistan, on van realitzar l’ascensió a dos cims mai escalats abans. Sovint escalen als Pirineus i als Alps: han realitzat la integral de Peuterey al Mont Blanc, el 2010; o la Cara Nord de l’Eiger, a l’hivern, a finals del 2016. Com a activitat més recent, cal destacar l’ascensió per l’esperó Walker a les Grandes Jorasses, l’estiu del 2020, la cara nord del Petit Dru per la ruta Allain-Leigner, i la ruta Smith a la Cara Nord del Cerví al 2021.

ANTONI PONS (SINEUER)

Un gran trescador que des del centre de Mallorca i del món s’enfilà encuriosit a les muntanyes de la Serra. «Es Sineuer’ és una llegenda viva. Ha trescat racons de les nostres muntanyes on ni tan sols les cabres hi arribaven. Molts de passos duen el seu nom. Ha estat monitor d’esplai, però per damunt de tot ha estat un exemple de comportament.

BERNADÍ MOREY

Representa una fita important de la llarga història d’excursionisme a Mallorca. S’inicià a l’excursionisme amb els escoltes durant l’adolescència amb els escoltes. Fa prop de 60 anys, junt amb Maties Oliver i Tomàs Suàrez recorregueren per primera vegada el torrent de la Fosca, precursors del barranquisme. Ha donat mostres de compromis permanent pel territori i l’excursionisme, col·laborador dels aplecs excursionistes i de les jornades de neteja.

LLORENÇ VILA, PEP SABATER I TONI TURRIÓN

Reconeixement a la contribució que puguin fer certes persones en benefici de tots i totes els muntanyencs i muntanyenques. El pin de plata és per el comité de seguretat i el comité de barranquisme de la Federació que varen completar la gran tasca de re-equipar una de les joies de la Serra de Tramuntana com és el torrent de Sa Fosca.

HORARI D’ATENCIÓ AL PÚBLIC:

Matins: De dilluns a divendres de 09 a 14 hores.
Horabaixes: dimarts, dimecres i dijous de 16:30 a 19:30 hores.

Dilluns i divendres horabaixa: TANCAT

Carrer de l’Uruguai, s/n, 1 pis.
Velòdrom de les Illes Balears
07010 – Palma de Mallorca

+34 971 29 13 74
www.fbmweb.com
info@fbmweb.com