General

50è ANIVERSARI DE LA FBME

Aquest dissabte, dia 21 de maig de 2022, s’ha celebrat el 50è ANIVERSARI DE LA FBME (que va ser ajornat anteriorment per motius evidents de pandèmia) a la meravellosa Finca Pública de Raixa.

 

Ha estat un esdeveniment màgic, ple d’emocions, records, nostàlgia, companyonia i sobretot, ple de felicitat desitjant compartir aquest moment.

 

Al llarg d’aquesta pàgina web, trobareu imatges sobre aquest reeixit esdeveniment on s’han lliurat plaques commemoratives en reconeixement d’alguns grans assoliments, insígnies de plata a persones galardonades i amb insígnies d’or, a tots els expresidents de la FBME i expresident FEDME, que han fet el recorregut per a poder arribar fins aquí.

 

Us deixem amb algunes imatges del lloc en qüestió i poc abans de començar l’esdeveniment…
(Totes les imatges es faran més gran si pitjau en la foto)

Al poc de començar aquest acte del 50è aniversari de la FBME, presentat per el Sr. Joan Carles Palos, varem guardar un minut de silenci per aquelles persones que ja no ens poden acompanyar en aquest plà.

Les imatges que veureu a continuació, corresponen al lliurament de plaques commemoratives en reconeixement i agraïment a les seves tasques esportives i/o suport tècnic.

S’han lliurat a les següents entitats i categories:

 • Clubs més veterans:
  •  Unió Excursionista Menorquina UEM
  • Grup Excursionista de Mallorca GEM
  • S. M. Club Pollença
 • Comerç més antic de muntanya:
  • Esports Kènia
 • Organitzadors de les carreres amb més trajectòria en la FBME:
  • Pujada al Castell d’Alaró
  • Cursa Tomir
 • I les entitats de rescat més importants de rescats:
  • Guàrdia Civil – GREIM – UHEL
  • Direcció General d’Emergències
  • Creu Roja – Equips de Rescat
  • Bombers de Mallorca – Equips de Rescat

Moltíssimes gràcies per la vostra gran labor i suport:

I ara, contiuam amb el lliurament de les insígnies de plata, als següents guardonats:

 • Tolo Verd en el 2015 va assumir durant un any la presidència del Comité de Marxa Nordica de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, va contribuir a la integració com a esport de muntanya dins la federació, activitat saludable, marxa nòrdica competitiva, nordic walking…

 • Jose M. Álvarez les seves primeres passes com a muntanyenc són per Pics d’Europa. No serà fins el 1972, quan la seva família s’instal·la a Mallorca, que Jopela passi a engrandir la nòmina d’excursionistes que han esdevingut llegendes de l’esport d muntanya. Practicant de l’escala i del senderisme, aficionat als grans reptes, les seves grans fites són haver coronat cinc de le set muntanyes més altes de cada continent que integren projecte dels 7 cims: l’elbrús (europa), el kilimanjaro (àfrica), Taconcagua (américa del sud), el vinson (antàrtida) i la piràmide de Carstensz (oceania).

 • Ruth Planells gran amant de l’escalada de dificultat, la competició i l’equipament, va assolir el màxim grau 8b+, a vista 7c+. Va ser campiona de Balears fins al 2012. Subcampiona d’Espanya en bloc i 3a d’Espanya en dificultat. Millor posició internacional 4a en bloc. A Balears, primera femenina en encadenar de 7c a 8b+. Primera cordada femenina junt amb Araceli Segarra en pujar en lliure al Naranjo de Bulnes al 1995. Equipadora de més de 50 vies de dificultat, tant a nivell Balear com a la península, així com també equipadora de competicions nacionals.

 • Carlos Raimundo gran impulsor de l’escalada esportiva i gran escalador des dels 16 anys amb diferents logros assumits, així com les SEIS PELAS. Va ser el primer escalador mallorquí que va encadenar tots els graus entre el 7a i 8b. Ha estat dues vegades campió de Balears i el primer mallorquí a la Copa d’Espanya. I molt més…

 • Biel Ordines Persona de ferms principis i compromisos. La seva vida muntanyenca és plena de lluites i reivindicacions. Per la conservació dels espais naturals i per la defensa dels camins públics. Ha estat promotor de les jornades de neteja i de les marxes de regularitat del Grup Excursionista de Mallorca, organitzador dels Aplecs Excursionistes dels Països Catalans. Però per damunt de tot, durant 35 anys, ha estat l’ànima de la Travessa de la Serra, una iniciativa que durant els primers anys compta amb la participació de Xavier Socies i Gaspar Valero.

 • Tomeu Rubí i Cati  Lladó més de 25 anys que pugen muntanyes i en els últims 15 anys com a cordada. Ascensió a dos cims verges a la vall del Djangart a Kirguizistan, activitat per la qual obtingueren l’any 2011 el premi a la millor activitat d’alpinisme extra europeu de la FEDME. A l’estiu de 2013 van escalar gran part de la ruta Myshialev al cim Sud del Ushba (4710), a Georgia. A l’estiu del 2019, anaren a la Vall de Khane a Pakistan, on van realitzar l’ascensió a dos cims mai escalats abans. Sovint escalen als Pirineus i als Alps: han realitzat la integral de Peuterey al Mont Blanc, el 2010; o la Cara Nord de l’Eiger, a l’hivern, a finals del 2016. Com a activitat més recent, cal destacar l’ascensió per l’esperó Walker a les Grandes Jorasses, l’estiu del 2020, la cara nord del Petit Dru per la ruta Allain-Leigner, i la ruta Smith a la Cara Nord del Cerví al 2021. 

 • Antoni Pons (sineuer) Un gran trescador que des del centre de Mallorca i del món s’enfilà encuriosit a les muntanyes de la Serra. «Es Sineuer’ és una llegenda viva. Ha trescat racons de les nostres muntanyes on ni tan sols les cabres hi arribaven. Molts de passos duen el seu nom. Ha estat monitor d’esplai, però per damunt de tot ha estat un exemple de comportament.

 • Bernadí Morey representa una fita important de la llarga història d’excursionisme a Mallorca. S’inicià a l’excursionisme amb els escoltes durant l’adolescència amb els escoltes. Fa prop de 60 anys, junt amb Maties Oliver i Tomàs Suàrez recorregueren per primera vegada el torrent de la Fosca, precursors del barranquisme. Ha donat mostres de compromis permanent pel territori i l’excursionisme, col·laborador dels aplecs excursionistes i de les jornades de neteja.

Enhorabona. Molta salut i més muntanya!

Ara ha arribat el moment del lliurament de les insígnies d’or, a tots els expresidents de la FBME que han fet el recorregut per a que sigui posible arribar fins aquí:

 • Pedro Brunet (1972 – 1974) 
 • Pere Llofriu (1974 – 1976) 
 • Sebastià Barceló (1976 – 1985)
 • Pep Toni Aguiló (1985 – 1992)
 • Guiem Roig (1992 – 1996)
 • Lluís Vallcaneras (1996-2004)
 • Xisco Colom (2004-2020)
 • Joan Garrigòs (1992-2021)
  (expresident FEDME)

Enhorabona. Molta salut i més muntanya!

I per finalitzar, un breu reconeixement i agraïment a la Secretaria Administrativa de la FBME, dels darrers 6 anys per la seva feina i el seu esforç, la Srta. Verònica Díaz juntament amb altres imatges del fi de festa.

Durant l’esdeveniment i altres moments…

Alguns videos durant l’esdeveniment…

Us deixam el glosat del 50è aniversari de la FBME per Pere Llobera «Morou»

Dejar una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *